Praksis olarak yola çıktığımızdan bu yana iki değerli yayın kurulu üyemiz, dostumuz, yoldaşımız aramızdan ayrıldı. 3 Kasım 2007’de sevgili Sevilay Kaygalak’ı ve 13 Şubat 2018’de sevgili Nuray Ergüneş’i vakitsizce kaybettik. Arkadaşlarımızın sosyal bilimlerin farklı alanlarında yaptıkları özgün çalışmalar birçok araştırmacı, akademisyen, sosyalist ve feminist için hem ilham hem de ışık kaynağı. Onlardan kalan bu değerli mirasın yaşaması ve paylaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla ilki 2020 yılında olmak üzere, her iki yılda bir sosyal bilimlerin iki alanında makale ödülü verilecektir.
Sevilay Kaygalak Makale Ödülü kent çalışmaları alanında, Nuray Ergüneş Makale Ödülü politik iktisat alanında verilecek olan ödüllerdir. Her iki ödül de, Praksis’in yola çıkış metninde belirtildiği gibi, tarihsel materyalist bir bakış açısıyla kuramsal, metodolojik ve siyasal olarak sorgulayıcı, eleştirel bir duruşu temsil eden makalelere verilecektir (Bu konuda bkz. http://www.praksis.org/tr/
Ödüllerin amacı, belirlenen alanlardaki araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmektir. Her iki ödül de, bütün genç araştırmacılara açıktır. Kent ve politik iktisat odaklı makaleler özgünlük, literatüre katkı ve bilimsel yeterlilik bağlamında, sosyal bilimler alanında çalışan bağımsız araştırmacılar ve akademisyenlerden oluşan iki ayrı seçici kurul tarafından değerlendirilecektir.
Ödüle layık görülen makale/ler, Praksis Dergisi’nin aynı yıl içinde çıkacak sayılarından birinde yayımlanacaktır. Ayrıca ödül alan makale/lerin yazarlarına 2 yıl boyunca bedelsiz olarak Praksis Dergisi aboneliği sunulacaktır.
Başvuru Koşulları:
– Ödül için gönderilecek makaleler başka bir yarışmada ödül kazanmamış, yayım hakları verilmemiş, yeni ve özgün çalışmalar olmalıdır.
– Makalenin dili Türkçe olmalıdır. Makale başlık, dipnotlar ve kaynakça dahil en fazla 10 bin sözcük olmalı ve Praksis Dergisi’nin makale kabul koşullarına uygun bir biçimde yazılmalıdır. Bunun için bkz. http://www.praksis.org/tr/
– Makaleye ek olarak, en fazla 500 sözcükten oluşan bir özet ve anahtar sözcükler ayrıca sunulmalıdır.
– Makale veya özette ad, soyad, kurum belirtilmemeli; anonim dosya olarak gönderilmelidir. Başvuru sahibinin adı, soyadı, kısa özgeçmişi, kurumu (gerekli görülüyorsa), yazışma ve e-posta adresiyle diğer iletişim bilgileri açıkça ayrı bir dosyada belirtilmelidir.
– Makale, özet, özgeçmiş ve iletişim bilgileri, ayrı word dosyaları halinde gönderilmelidir. Her üç dosyanın üzerinde de hangi ödül için başvurulduğu açık bir biçimde belirtilmelidir.
– Her iki ödül de ortak makalelere açıktır; ancak bir yazar tek bir (bireysel veya ortak) makaleyle başvurabilir. Birden fazla yazarı olan bir makale ile başvuru yapıldığında, diğer yazar(lar)dan başvurunun uygunluğuna dair yazı alınmalı ve bu yazı ayrıca gönderilmelidir.
– Bir makale ile ödüllerden sadece birine başvuru yapılabilir.
Başvurular praksismakale@gmail.com adresine iletilmelidir.
Düzenleme Kurulu: Ezgi Doğru, Hülya Kendir, Yasemin Özgün