Yazarlara

Praksis’te yayımlanacak yazılar derginin amaçlarına uygun biçimde, açık ve anlaşılır bir dille ve üslupla yazılmış olmalıdır. Yazarlar okuyucunun belirli kavram, tartışma ve kaynaklara aşina olmadığını varsaymalı ve yazının çerçevesini buna göre oluşturmalıdırlar. Yazarların yazı boyunca cinsiyetçi ve şovenist ifadelerden açık ve kesin biçimde kaçınmaları gerekmektedir.

Yazı teslim kuralları: Praksis’e gönderilen yazıların daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere eşzamanlı olarak başka bir yere gönderilmemiş olması gerekir. Yazarlar, yazılarının kaynakça hariç 10 bin kelimeyi geçmemesine dikkat etmelidir. Yazılar bir buçuk satır aralığı ile yazılmalı ve praksis@praksis.org veya praksisiletisim@gmail.com adresine gönderilmelidir. Yazıların kesinlikle Praksis yazım kurallarına uygun biçimde yazılması gerekmektedir. Eğer bir yazı metin içi ve kaynakça yazım kurallarına uymazsa, editörler kurulu tarafından hakemlere gönderilmeden reddedilebilir.

Yazarlar, gönderdikleri yazının ilk sayfasına Türkçe ve İngilizce başlık, öz, abstract, beş kelimeden oluşan anahtar kelimeler ve keywords eklemelidir. Özet ve abstract toplam 500 kelimeyi geçmemelidir. Ayrıca yazar(lar), ad(lar)ını, adres(ler)ini, telefon numarasını, e-posta adres(ler)ini ve yazar(lar)ı tanıtan en fazla üç satırlık bir notu içeren bir kapak sayfasını da eklemelidirler. Eğer ampirik bir araştırma yapılmış ise bu konu ile ilgili etik beyan mutlaka yapılmalıdır.

Yazı değerlendirme prosedürü: Praksis hakemli bir dergidir. Praksis’e gönderilen yazılar yazar(lar)ın ismi kapatılarak en az iki kör hakeme gönderilir. Hakem sayısı, editörler uygun görürse daha da fazla olabilir. Yazılar bu gönderilen hakemler tarafından incelenir ve yazılı raporlar halinde değerlendirilir. Bu raporlar tamamlandıktan sonra editörler tarafından yazarlarla paylaşılır. Raporlar doğrultusunda yazarlardan değişiklik yapmaları istenebilir. Red ya da kabul mutlaka yazara bildirilir.

Makalenin kabulü durumunda son düzeltmeler yapılıp editöre gönderilir. Son metinde makalenin ilk sayfasında yer alan yazar(lar)ın adına,  yıldız dipnotla yazar(lar)ın ORCID numarası, kurum adı ve e posta adresi yazılmalıdır.

Yazı önerileri: Praksis web sitesinde, sosyal medya hesaplarında ya da e posta gruplarında duyurulan dosya konularına veya dosya dışı olarak yazılmak istenen yazılar, yazı önerisi biçiminde yazılarak editörlere gönderilebilir.Yazı önerilerinin 500 kelimeyi geçmemesi, yazının ana fikrini, kullanılacak yöntemi ya da kuramsal düzlemi belirtmesi beklenir. Yazı önerileri açık bir dille yazılmalı, eğer bir dosya konusu ile ilişkili ise bunu nasıl kurduğunu ortaya koymalıdır. Yüksek lisans ya da doktora tezinden türetme bir makale ise mutlaka belirtilmelidir. Yazının üzerine inşa edildiği sorunsalın açıklaması çok kısaca yapılmalıdır, konuya dair katkı işaret edilmelidir.

Kitap tanıtım ve inceleme yazıları: Praksis’te dosya konuları ile ilgili ya da dosya dışı, yeni çıkan kitaplarla ilgili tanıtım, inceleme ya da eleştiri yazılarına yer verilir. Yazılarda söz edilen kitapların künyesi mutlaka yazının başında verilmelidir.

Kitap tanıtım yazıları genel olarak kitapları tanıtan, kitabın argümanlarını ortaya seren, 1000 kelimeyi geçmeyen kısa yazılardır. Haber verme amacını taşıdıkları için çok yeni kitaplarla ilgili yazılar olması beklenir.

Kitap inceleme yazıları kitabın argümanlarını ortaya koyarken ilgili alana katkılarını da karşılaştırmalı olarak ortaya koymaya çalışan yazılardır. 2000 kelimeyi geçmemesi beklenir. Alana katkısı olan yeni kitaplarla ya da yeni çevirilerle ilgili olması beklenir.

Kitap eleştiri yazıları kitabın argümanlarının sınırlılıkları ile ilgilidir. Bu sınırlar, kavramların kullanımından kitabın üzerinde kurulduğu kuramsal hatta kadar uzanabilir. 3000 kelimeyi geçmemesi beklenir. Alanla ilgili herhangi zamanda basılmış bir kitap olabilir.

Yazı içinde dikkat edilmesi gerekenler:

1. Yazı içindeki kaynak gösterimlerinde:

Atıf yapılacak yazarın adı metin içinde ilk defa anıldığında adı ve soyadı, daha sonra ise yalnızca soyadı kullanılır.

Aynı yazarın aynı yıl içinde basılmış eserlerine atıfta bulunmak için basım yılına harfler eklenir: (Thompson, 1978a).

Yazar gerekli gördüğü takdirde bir kitabın ilk basım tarihini köşeli parantez içinde belirtebilir. Örn. Marx, K. ([1867] 1976)

Aynı konuyla ilgili değişik kaynaklara atıf yapmak için yazar, yıl ve gerekiyorsa sayfa numaraları birbirinden noktalı virgülle ayrılır ve yazarlar alfabetik olarak sıralanır: (Marx, 1964: 34; Thompson, 1978a: 47).

Aynı yazarın iki kitabına aynı parantez içinde referans verildiğinde yazarın ismi tekrar yazılmaz.

Örn. (Wood, 1995: 132; 1991: 133).

2. Yazı içinde bir yazarın kitabının ismi geçtiğinde:

Örn. Wood’un Democracy Against Capitalism başlıklı çalışmasında (…).

Makale başlığı ise tırnak işaretleri içine konmalıdır.

Örn. Mc Nally’nin “Language, History and Class Struggle” isimli makalesinde (…).

3. Dipnotlarda:

Eğer dipnotta bir kaynağa gönderme yapılıyorsa bkz. Wood (1995) biçiminde kaynak gösterilir. İbid, age veya op.cit gibi kısaltmalar metinde ya da dipnotta kullanılmaz.

4. Kırk kelimeyi geçen alıntılarda:

Tırnak işareti konmaz ve içeriden başlanır.

5. Yazı içinde tek tırnak işareti:

Sadece bir alıntının içinde başka bir alıntı veya vurgu varsa kullanılabilir. Bunun dışında tüm alıntı ve vurgularda çift tırnak işareti kullanılmalıdır..

6. Başlık ve ara başlıklarda:

Her sözcüğün baş harfi büyük olmalı ve kalın yazılmalıdır.

Örn: Toplumsal Yeniden Üretim ve Kapitalist Devlet

7. “…  göre” kalıplarında:

Referans bu iki kelimenin ortasına değil, ikisinin sonuna ya da cümle sonuna yazılmalıdır.

YANLIŞ: Marx’a (1967:23) göre (…)

DOĞRU: Marx’a göre (1967: 23) (…)

8.  Kaynakçada:

Dergi numaralarında “vol.”, “cilt” ya da “no.” ibaresine yer verilmemeli; numaralar “cilt(sayı)” şeklinde gösterilmelidir. Örn. Historical Materialism, 13(3).

Cilt ibaresi kullanılmayan dergilere atıf yapılırken parantez kullanılmadan yalnızca sayı numarası yazılması yeterlidir. Bu durumlarda parantez kullanılmaz. Örn. Praksis, 18: 9-22.

Kaynağın yayımlandığı şehir ismi orijinal dilinde yazıldığı gibi bırakılmalıdır. Latin alfabesinin dışındaki dillerde Latin transkripsiyonu yazılmalıdır.

Yayınevi isimlerinde “yayınevi” ibaresi konmaz. “Monthly Review Press” değil, sadece “Monthly Review” denmelidir; “Dipnot Yayınları” değil, sadece“Dipnot” denmelidir.

Sayfa numaralarını koyarken “pp.” ya da “s.” ibaresi konulmamalıdır. Dergilerden alınan makalelerde sayı ibaresinden sonra iki nokta konup sayfa numaraları gösterilmelidir.

Örn. 7(2): 334-376.

Derleme kitaptan alınan makalelerde ise editör ibaresinden sonra virgül konulup sayfa aralığı yazılmalıdır.

Konferans tebliğinde sırasıyla şehir, üniversite ve tarih ibareleri konmalıdır.

Her kaynağın sonuna nokta konulmalıdır.

Çeviri yazılarda kaynak gösterme sistemi dergimizin sistemine uyarlanmalıdır.

Kaynakçada yalnızca metin içinde adı geçen eserlere yer verilmelidir.

Kaynakça Gösterimleri

Kitap:

Kaygalak, S. (2009) Kentin Mültecileri, Ankara: Dipnot.

Çok yazarlı kitap:

Satlıgan, N., S. Savran ve E.A.Tonak (2012) Kapital’in İzinde, İstanbul: Yordam.

Albo, G., S. Gindin ve L. Panitch (2010) In And Out of Crisis: The Global Financial Meltdown and Left Alternatives, Oakland: PM.

Çeviri kitap:

Marx, K. (2013)  Fransa’da Sınıf Savaşımları 1848-1850, çev. S. Belli, Ankara: Sol.

Çok yazarlı çeviri kitap:

Bonefeld, W. ve J. Holloway (2007) Küreselleşme Çağında Para ve Sınıf Mücadelesi, çev: M. Çelik vd., İstanbul: Otonom.

Derleme kitap:

Ülman, B. ve İ. Akça (der.) (2006) İktisat, Siyaset, Devlet Üzerine Yazılar, İstanbul: Bağlam.

Wetherly, P., C. W. Barrow ve P. Burnham (der.) (2008) Class, Power and The State in Capitalist Society, New York: Palgrave Macmillan.

Armağan kitap:

Türk, D. ve Z. Yılmaz  (haz.) (2014) Siyasal’da Bir Ömür: Prof. Dr. Ömür Sezgin’e Armağan, Ankara: Mülkiyeliler Birliği Vakfı.

Dergiden makale:

Ergüneş, N. (2009) “Banka Sermayesi Üzerinden Sınıf-İçi Çatışmaları Anlamak”, Praksis, 19: 133-156.

Derleme kitaptan makale:

Althusser, L. (2013) “Tek Materyalist Gelenek: I. Spinoza”, E. Canaslan ve C. B. Akal (der.), Marx’tan Spinoza’ya, Spinoza’dan Marx’a: Güncel Müdahaleler içinde, çev: C.B. Akal, Ankara: Dost, 173-190.

Kurum tarafından hazırlanmış rapor:

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) (2019) Türkiye İnsan Hakları Raporu 2018, Ankara: Türkiye İnsan Hakları Vakfı.

Hrant Dink Foundation (2019) Armenia and Turkey: An Overview of Relations and Prospects For Normalisation, İstanbul: HDV.

Kurum tarafından hazırlanmış elektronik rapor:

LGBTT Hakları Platformu (2008) LGBTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu – 2008,

https://kaosgldernegi.org/images/library/2009lgbt-bireylerin-insan-haklari-raporu-2008.pdf, erişim tarihi: 22.10.2010.

Konferansa sunulmuş bildiri:

Emami, M. (2019) “Post-İslamcılar ve Neoliberal Kentler: Tahran’da ve Ankara’da Kent Yoksulları”, Türk Sosyal Bilimler Derneği 16. Sosyal Bilimler Kongresi’ne sunulmuş bildiri, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 26-28 Kasım.

Tartışma metni (Working paper):

Ördek, A. (2007) Akademya ve Yabancılaşma Üzerine Bir Deneme ya da Beyler Sofrasında Eşekten Düşmüş Karpuz Yenmez, Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Tartışma Metinleri, 105.

Yüksek lisans ya da doktora tezi:

Ozan, E.D. (2000) Towards a Non-Dualistic Understanding of State-Civil Society: Deriving Insights from Gramscian and Realist-Relational Perspective, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Traş, M.F. (2016) Bootstrapping Methods And Applications On Turkish Macroeconomic Variables, Basılmamış Doktora Tezi, Adana: Cukurova University, Institute of Social Sciences, Department of Economics.

Internet adresinden indirilen makale:

Kürkçü, E. (2002) Che’nin Çağrısını Ciddiye Almak, https://www.praksis.org/wp-content/uploads/2011/07/006-02.pdf, indirilme tarihi: 01.05.2024.

İnternet sitesinden makale:

Praksis Güncel (2024) Refah Katliamı Hakkında: “Bu Suça da Ortak Olmayacağız!”, https://praksisguncel.org/refah-katliami-hakkinda-bu-suca-da-ortak-olmayacagiz/, erişim tarihi: 02.06.2024.

Ağırnaslı, S. N. (2023) Kapitalizmin Kanlı Düğünü; İlksel Birikim, https://nejatagirnasli.com/kapitalizmin-kanli-dugunu-ilksel-birikim-nejat-agirnasli/, erişim tarihi: 18.05.2024.

Film:

Öz, K. (Y.) (2008) Bahoz (Fırtına), [Film] Türkiye: Mezopotamya Sinema vd.

Gazete haberi:

Nazlıer, E. (2024) “Akademisyenlerin İşe İade Kararları Uygulanmıyor”, Evrensel, https://www.evrensel.net/haber/510618/akademisyenlerin-ise-iade-kararlari-uygulanmiyor, erişim tarihi: 03.06.2024.

Mevzuat:

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) (1991) Resmi Gazete, Kanun No: 3713, 20843.

Videolar:

Praksis Dergi (2020) Praksis Makale Ödülleri, https://www.youtube.com/watch?v=XnvaIA0-xDs&t=1733s&ab_channel=PraksisDergi, erişim tarihi: 02.02.2021.

NewsClickin (2018) Prof. Aijaz Ahmad on Syria, US and Palestine, https://www.youtube.com/watch?v=MoWJyYf_-uA&ab_channel=NewsClickin, erişim tarihi: 04.04.2020.

Sosyal medya gönderileri:

Ankara Dayanışma Akademisi (ADA) (2021) Barışçıl Gösteri, Basın Açıklaması Anayasal Haktır, https://twitter.com/dayanismakademi/status/1359919918569951235, gönderi tarihi:11.02, erişim tarihi: 02.01.2023.

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) (2023) Kocaeli Dayanışma Akademisi 7 Yaşında!, https://www.facebook.com/photo/?fbid=633860075567190&set=a.564271292526069&locale=tr_TR, gönderi tarihi:23.05, erişim tarihi: 27.05.2024.